Cseke Eszter pszichológiai tanácsadás

Hogyan ismerjük fel érzelmeinket?

A mindennapok során gyakori probléma az, hogy nem tudjuk kifejezni azt, amit érzünk. Van olyan helyzet, amikor tudjuk, hogy mit érzünk, de nem tudjuk megfelelően leírni, de előfordul olyan is, hogy mi magunk se tudjuk, mit is érzünk valójában. Mit tehetünk azért, hogy sikeresen azonosítsuk érzelmeinket?

Mindenekelőtt érdemes átgondolni, milyen érzelmeket ismerünk. Ezek közül melyek azok, amelyeket mi magunk is gyakran érzünk? Melyik érzelem az, ami visszatérően megjelenik és nehézséget okoz nekünk? Mikor lettünk figyelmesek erre az érzelemre? Pontosan mit jelent számunkra az adott érzelem? Milyen testi érzetek társulnak mellé? Például a félelemmel gyakran együtt jár az erős szívdobogás érzése, remegés, nehézlégzés. Előfordul, hogy csak a testi tünetekre figyelünk fel, de valójában nem tudjuk, mi áll ezek mögött.

Azonosítsuk azokat a szituációkat, amelyekben megjelennek ezek az érzések. Hol és mikor fordul elő, hogy így érezzük magunkat? Kikkel vagyunk akkor, amikor így érzünk? Mit mond a környezetünk rólunk, milyenek vagyunk ilyenkor? Ezek mind olyan információk, amelyek segítségével fel tudjuk ismerni a visszatérő helyzeteket és ezáltal könnyebben is azonosítjuk, mi váltott ki belőlünk szomorúságot, boldogságot vagy bármilyen más érzelmet.

Gyakran azért nem tudjuk könnyen azonosítani érzelmeinket, mert félünk attól, hogy hova vezethetnek. Félünk attól, hogyha kimondjuk őket, szembe is kell néznünk velük. Sokan elnyomják érzéseiket, mert nem szeretnének gyengének, sebezhetőnek tűnni. Ugyanakkor az érzelmeket sokmindenre tudjuk használni. Információt nyújtanak ahhoz, hogy jobban megértsük saját magunkat, illetve másokat. Segítségükkel felismerhetjük a szükségleteinket, kötődést alakíthatunk ki és a döntéshozást is megkönnyíthetik.

Hogyan fejlesszük érzelmi képességeinket?

Összefoglalva

Ahhoz, hogy könnyebben és jobban azonosítsuk érzéseinket, nyitottságra, elemzésre és önismeretre van elsősorban szükségünk. Mindez nem megy egyik napról a másikra, azonban gyakorlással mindenki képes lehet a fejlődésre.


Forrás:
https://www.psychologytoday.com/us/blog/fulfillment-any-age/201412/4-ways-improve-your-emotional-communication
https://www.psychologytoday.com/us/blog/art-and-science/201801/identifying-your-feelings